A panna cotta egy hagyományos olasz desszert, amelynek neve olaszul „főtt tejszín” vagy „főtt tejszínes puding”. Fő összetevője a tejszín, amelyet cukorral és zselatinnal (vagy esetleg keményítővel) ízesítenek és sűrítenek. Bár a klasszikus panna cotta vaníliával ízesített, sokféle változat létezik, például csokoládéval, gyümölcsökkel vagy különböző likőrökkel ízesítve. Én ma gyümölccsel készült verziót mutatok.
Ha más cukormentes receptekre is kíváncsi vagy, nézd meg az EGÉSZSÉGES RECEPTTÁRAT vagy iratkozz fel a levelezőlistámra.
Hogyan készül a hagyományos panna cotta?
A panna cotta elkészítése során a tejszínt és a cukrot felforralják, majd hozzáadják a zselatint (vagy a keményítőt), hogy a desszert megszilárduljon. Ezután a keveréket formákba öntik és hűtőszekrényben hagyják, hogy teljesen megszilárduljon.
Általában poharakban vagy formákban tálalják, és gyakran gyümölcsöket vagy gyümölcsökből készült szószokat adnak hozzá díszítésként. A panna cotta textúrája selymes és sima, és a zselatin vagy a keményítő hozzáadásának köszönhetően lágyan megszilárdul.
Egészséges alternatíva: cukormentes panna cotta
A cukormentes panna cotta azoknak tökéletes választás, akik az egészségükre és a cukorfogyasztásukra is figyelnek. A hagyományos panna cotta receptekben jellemzően nagy mennyiségű cukrot használnak a desszert édesítésére. Azonban a cukormentes változatban alternatív édesítőszereket, például eritritolt, steviát, illetve mesterséges édesítőszert is használhatunk.

Cukormentes epres panna cotta (4 adag)
Hozzávalók:
160 g Light tejszín
80 g Tej 1,5%
320 g Natúr joghurt 1,5%
édesítőszer (eritrit, mesterséges folyékony édesítőszer)
2 teáskanál étkezési zselatin
1 teáskanál vanília aroma
300 g eper (mirelit is lehet)
Elkészítés
- Forrald fel egy edényben a tejszínt. Húzd le a tűzről.
- Keverd bele a tejet, natúr joghurtot, vanília aromát, édesítőt és a zselatint (olvasd el a használati útmutatót, hogy hogyan kell elkészíteni).
- Töltsd át poharakba vagy formákba.
- Tedd a hűtőbe dermedni kb. 30 percre.
- Az eper nagyobb részét turmixold simára, édesítsd ízlés szerint.
- Amikor megdermedt az alap, akkor öntsd a tetejére az eperpürét. Az egészben hagyott eprekkel díszítsd a tetejét.
Az epres cukormentes panna cotta egy egyszerű és gyors, desszert, tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen az egy családi vacsora vagy baráti összejövetel. Könnyen beilleszthető a diétás étrendbe. Próbáld ki, megéri!
Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!
Érdekelnek...
… a legújabb cukormentes főzés és sütés hírek, receptek, újdonságok? Iratkozz fel!
A gomb megnyomásával elfogadod az adatvédelmi tájékoztatót.

Az igazi élet a Facebook csoportban zajlik...
Csatlakozz az Onlinekukta: egészséges főzés, megszokott ízek, lemondások nélkül zárt facebook csoportba!
Ide folyamatosan töltök fel hasznos tudnivalókat az egészséges főzés és táplálkozás témában!