Sokszor azért hiúsul meg egy-egy étel megfőzése, mert nincs kéznél hozzá a megfelelő fűszer. Ahhoz, hogy változatosan tudjuk ízesíteni ételeinket, érdemes többfélét is tartani otthon.
Lássuk, melyek ezek!
Az alapfűszerek

Só, bors, fűszerpaprika.
Természetesen mindenkinél van otthon, de nem mindegy, hogy milyen.
Sóból érdemes legalább két fajtát tartani, egy finom őrlésű tengerit az asztalhoz és az egyszerű fűszerezéshez, valamint egy nagy szeműt, ami remek szolgálatot nyújt sóban sütéskor, vagy bizonyos péksüteményeknél.
Borsból a szemes a legjobb választás., mert sokkal tovább megtartja az aromáját, és kevesebb is kell belőle, mint az őröltből.
Fűszerpaprikából egyszerre inkább kisebb adagokat vegyünk, mert hamar elveszítik az aromájukat és a színűket.
A fokhagyma és a vöröshagyma friss legyen, ne por vagy krém formájában a hűtőben vagy a polcon – ezeket felejtsd el!
Vegeta / ételízesítő: sokan használunk főleg levesek ízesítésére vegetát / ételízesítőt. A gyáriak sajnos nem sok zöldséget tartalmaznak, viszont sok sót. Ha tehetjük, használjunk helyette igazi zöldségeket vagy általunk főzött húsleves alaplét. Ha pedig ragaszkodunk az ételízesítőhöz, akkor készítsük el házilag! Nem akkora ördöngösség, mint gondoljuk.
További alapfűszerek:

Babérlevél nélkülözhetetlen, jól illik például a krumplifőzelékbe.
Köménymag is jó, ha van otthon, természetesen ebből sem az őrölt verzió, tojáslevesbe remekül illik.
Szerecsendióból szintén egészet érdemes venni, aztán reszeljük le.
Sok esetben jöhet jól a kapor is, amit már őrölt formában kapni lehet az üzletekben. A tökfőzelék elképzelhetetlen nélküle. Fagyasztóban jól tárolható.
Zöldpetrezselyem nálam a favorit, mindig tartok itthon. Természetesen a friss a legjobb, de bevallom, nálam szárított fűszerként is van itthon, pedig ízre meg sem közelíti az eredetit. Főtt rizsre szoktam szórni belőle, vagy a levesek tetejére, remekül díszít. Nagyon jól fagyasztható, mosás, szárítás után, vagy egyben vagy aprítva teszem a mélyhűtőbe. Sokáig eláll és jól adagolható. Frissen 1 pohár vízbe állítva 1-2 napig eltartható.
A petrezselyem leveléről köztudott, hogy semlegesíti a szájszagot. Ennek oka a növény magas klorofilltartalma, mely kíméletlenül elpusztítja a szánkban garázdálkodó bacikat. Petrezselyemből és szegfűszegből készítették őseink a leghatásosabb szájöblögetőt. Pár szál petrezselyem levelet aprítsunk össze, majd adjunk hozzá 2 szegfűszeget. Öntsük fel fél liter forró vízzel, időnként megkeverve hűtsük szoba hőmérsékletűre. Miután leszűrtük, használjuk naponta kétszer öblögetésre. A petrezselyem baktériumölő klorofilltartalma, míg a szegfűszeg illatanyagai és ugyancsak antibakteriális hatása a lehető legjobb párosítás.
Bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring, majoránna – ezek az alapvető zöldfűszerek. Ha tehetjük, legyen otthon belőle friss! A friss fűszereknek ezerszer intenzívebb az ízük.
A kardamom nemcsak az indiai konyhában, hanem különböző édességekhez is felhasználható, őrölt kurkumával pedig csodaszép sárga színt adhatunk az ételeinkhez akkor is, ha nem akarjuk a curry jellegzetes ízét érezni.
A gyömbér. Ebből is legyen otthon mindig. Természetesen nem a por, hanem a friss verzió. Nem túl drága, az íze utánozhatatlanul jobb, mint a poré, és ha aggódunk, hogy tönkremegy, mindig készíthetünk belőle teát.
A gyömbér egyik fő előnye, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír. Edzést követően egy kis gyömbér rágcsálása tovább segít csökkenteni a másnap jelentkező izomfájdalmat. Ráadásul, a gyömbér hatásai erős menstruációs fájdalmak és görcsök enyhítésével is összekapcsolhatók. A gyömbér segíthet a puffadás és a bélgázok okozta gyomorfájdalmak csökkentésében. Hányinger, hányás ellen is használják, sőt csökkenti a megfázással járó tüneteket, és segít megelőzni a fejfájást. A gyömbér ezen felül még izzasztó hatású is, segít a testednek melegen tartania magát. Szóval, ha téli melegítőre van szükséged, vedd fontolóra, hogy egy kis darab gyömbért dobsz a teába, nasiba vagy ételbe.
Az közel-keleti fűszerek közül igazi alapdarab a római kömény, de nem árt, ha van otthon korianderünk is. Chilit ugyanúgy használnak, mint a távol-keleti vagy a dél-amerikai konyhák, ha szeretjük a kissé csípős ízeket, szárított vagy őrölt formában, de ne felejtsük ki a chilipaprikát sem.
Édesek fűszerei
A fahéj, szerecsendió, szegfűszeg jó szolgálatot tesznek, ha sütni akarunk. Ezekből is érdemesebb a darabosat választani, de jó ha van otthon őrölt is, hiszen sütemények tésztájába ebben a formában szükségesek. A szegfűszeg a gyümölcslevesek legfőbb ízesítője. A vaníliarúd a legjobb alternatíva, ha kedveljük a vaníliás ízt, sokkal intenzívebb, mint a vaníliás cukor.
Bármennyi fűszert is tartunk otthon, ne feledjük, hogy jó ételt csak minőségi, aromás friss fűszerrel lehet készíteni.
Képek: pexels.com