Készítsd el magad a saját, színezék-, adalék-, cukor- és tartósítószermentes ételízesítődet egész évre! Könnyen, gyorsan elkészül, rengeteg lesz belőle és sokáig eláll. Kell ennél több? Láss hozzá!
Íme a hozzávalók:
2 kg tetszőlegesen összeválogatott leveszöldség:
1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 kis fej kelkáposzta
1 nagy karalábé
1 kisebb zeller zöldjével együtt
1 csokor fehérrépa a petrezselyemmel együtt
1 csokor sárgarépa
3 db édespaprika
1 db paradicsom
1 db karfiol
40 dkg só

Elkészítés:
- A kimért zöldségeket megpucolom, feldarabolom.
- Ledarálom az egészet finomra.
- Összekeverem és hozzá teszem a sót.
- Négy nagy sütőpapíros tepsire teszem, szellősen szétterítem.
- Ha nyáron készül ki lehet tenni tűző napra száradni. De sütőben is el lehet készíteni. Kb. 100 fokon légkeveréssel addig kell szárítani, amíg teljesen eltűnik belőle a nedvesség. Ez 1-2 óra is lehet. Én egyszerre két tepsivel szoktam beletenni és időnként átkeverem.
- Amikor elkészült, én újra ledarálom, hogy még finomabb szemcséjű legyen. Aprítógépbe szoktam tenni, forgatok rajta párat, ne por legyen!
- Kb. fél kilogramm lesz ebből a mennyiségből. Befőttesüvegbe téve jól lezárva sokáig eláll.
Mindenféle ételhez használható, amihez egyébként is adnánk sót.
Online Kukta | Kriszti