Így szilveszter előtt évről-évre elkészítem ezt az egyszerű, olcsó, gyors és nagyon finom omlós sajtos rudat!
Nagyon könnyen elkészíthető, sok lesz belőle (2 gáztepsi), kezdők is nyugodtan megpróbálkozhatnak vele.
Mivel jól gyorsan fogy : ) és jól is fagyasztható, érdemes duplázni vagy akár triplázni is az adagot!
Íme a receptje!
Hozzávalók 64 darabhoz - 2 gáztepsihez:
50 dkg finomliszt
15 dkg zsír
2-3 kávéskanál só
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
reszelt sajt a tésztájába (opcionális)
pici tej és cukor az élesztő felfuttatásához (kb. 1 dl tej és 1 kávéskanál cukor)
tejföl vagy kefír a tészta lazításához
reszelt sajt a tetejére, fűszerpaprika, köménymag
Elkészítés:
- Futtasd fel az élesztőt: a tejet melegítsd meg egy pici cukorral, (ne legyen forró!) morzsold bele az élesztőt, keverd el, tedd félre.
- Mérd ki a lisztet egy nagy keverőtálba, öntsd hozzá a sót.
- A zsírral morzsold össze a lisztet jó alaposan.
- Öntsd hozzá a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt, gyúrd össze.
- Ha szeretnéd tehetsz bele reszelt sajtot is.
- Ha kell lazítsd a tésztát 2-3 evőkanál tejföllel vagy kefírrel. Ne legyen se ragacsos, se túl kemény.
- Alaposan dolgozd ki a tésztát, majd lefedve tedd meleg helyre 30 percet keleszteni.
- Ha megkelt, borítsd egy lisztezett gyúródeszkára, nyújtsd ki kb. ujjnyi vastagra.
- Kend meg a tetejét 1 egész tojással, szórd meg reszelt sajttal, hintsd meg fűszerpaprikával és köménymaggal.
- Derelyemetszővel vágd fel kb. ujjnyi széles csíkokra, darabold fel hosszúkás rudakra és sorakoztasd nagy méretű gáz tepsibe (Nem kell kikenni!).
- 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen süsd meg kb. 10-15 perc alatt.
Ebből a mennyiségből nekem 64 db sajtos rúd lett, 2 gáztepsiben fért el.
Jó étvágyat!
Kriszti | Onlinekukta